mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

5 Jan 2012

Top 10 cara hentikan tabiat merokok!!!.

               Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
         Seperti yang aku janjikan aku buat entri mengenai cara-cara nak henti tabiat buruk merokok ni,berhenti merokok ternyata ujian getir buat semua perokok tegar.Pelbagai keadah sudah diambil,malah kerajaan dan pihak lain yang terlibat turut membantu dalam mengemukakan pelbagai cara..
        Namun masih belum berkesan,apa lagi yang boleh anda lakukan?. Disini aku akan share 10 cara yang boleh anda cuba dan mungkin berkesan untuk anda..apa-apapun keputusannya terletak pada niat anda sendiri..
            
  1. BERHENTI SERTA MERTA JANGAN BERLENGAH.
     -maknanya jika anda ingin berhenti,berniatlah untuk berhenti
      dan anda di dalam mood yang baik..

  2. NOTIVASI DIRI.
     - komitet dan bersungguh-sungguhlah capai tujuan untuk
       berhenti merokok..tiada hasil yang positif hasil dari merokok.

  3. JANGAN LAKUKAN SEORANG DIRI.
     - cari kawan / rakan sekerja dan lakukan bersama-sama.Pastikan
       juga dia punya niat yang sama..

  4. DAPATKAN SOKONGAN KELUAGA.
     - pastikan mendapat sokongan yang kuat dari keluaga..

  5. SOROKKAN/BUANG SEBATANG ROKOK SETIAP HARI.
     - jadikan amalan ini sebagai rutin setiap hari..

  6. BUANG SEGALA BENDA BERKAITAN DENGAN ROKOK.
     - ambil inisiatif utk membuag segala yang berkaitan 
        dengan rokok kotak,bekas abu dan pemetik api....

  7. ALIHKAN PERHATIAN ANDA.
      - bila ada rasa nak merokok lakukan sesuatu seperti
         bersenam.sebukkan diri.

  8. BUATKAN SENARAI.
     - contohnya senarai keburukan merokok dan kebaikan 
       tidak merokok tampal dlm bilik,dapur dan 
       setiap pelusuk rumah...

  9. BERIKAN GANJARAN.
     - minta bantuan ahli keluaga dan rancanglah hadiah bila 
       anda berjaya berhenti merokok...

 10. CIPTA AREA "JANGAN MEROKOK."
      - tampal disetiap penjuru dlm dan luar rumah..
         
         Tip ni hanya sebagai panduan ja,berjaya atau tidak bergantung pada niat anda, andainya korang benar-benar nak berhenti tak perlu sebenarnya tip-tip ni. Untuk entri akan datang aku akan buat "cabaran-cabaran" yang ditempuhi bila berhenti merokok
        Oklah ...hingga jumpa lagi dilain masa selamat menyambut tahun baru pada semua..... bye3!!!!!!!!!!.

     

14 ulasan:

kainBuruk berkata...

sejahtera;
semangat dan azam yang kuat yang penting..

LydSunshine berkata...

Macmana plak caranya nak elak kalau waktu lepak2 minum dgn kwn2 tu, biasanya lelaki boring tak buat apa2 sebab tu dia merokok. Ataupun kawan2 hulur utk sepam 2?

hyz berkata...

no3 tu bahaya. kang kna kawan yang tetiba x leh tahan nafsu, ada dia ajak p isap, dah tergoda isap rokok balik...

encik Cool berkata...

rokoknya!!

yusuflaili(Goku) berkata...

salam semua;

@#KainBuruk-
azam mesti kuat.

@#LydSunshine-
tulah..aku katakan azam dan niat mesti teguh,walau macam mana sekalipun dugaannya..

@#hyz-
Niat dia tu alang-alang...

@#encikCool-
rokoknya pak!!.

▪imie fatima▪ berkata...

Salam,memenag suka baca entry ttg berhenti merokok sebab nak husband quit smoking..Jom singgah blog saya n hadiahkan si dia telekung! : Jom Menang Telekung Thaiyibah

Nizam Ijam berkata...

tips yang baik..

iza berkata...

Assalam..
Dah lama hubby nak berhenti tapi tetap tak berjaya...
Keadaan terbaik untuk berhenti rokok (mungkin) bila Doktor bagitau, organ dalaman awak dah tak mengizinkan untuk awak terus merokok....

abghani berkata...

hampir 17 thn dh brenti hisap rokok

Ummi_R❀salici❀us berkata...

salam...


yang berjaya berhenti merokok memang hebat!

tapi yang tak merokok lagi hebat! hehehe...

sokongan family dan rakan-rakan sangat penting.. di mana ada kemahuan, di situ ada jln... :)

miezah berkata...

gud idea .
nak copy bt entry jgk boleh ? :D

ctk berkata...

makan coklat mentos kalau rse nk merokok..sentiasalah menguyah makanan ye...hehehehe

Syukie berkata...

JOM cuba berhenti merokok secara semulajadi dengan mengunakan produk i-quit.
Terbukti berkesan , hanya dalam 7 hari kesannya boleh dirasai.

Like kami di :
https://www.facebook.com/jomhenti

Kalsom Ali berkata...

Salam....
Anda adalah perokok yang tegar tapi berniat nak berhenti merokok. Pelbagai cara dah dilakukan tapi tak berhasil. Mai whatsapp 0176607841. Saya ada cara penyelesaiannya.

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service