Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
Hallo!hallo!..amacam semua pasti sihat dan bahagia selalu,
kali ni aku nak cerita pasal buah Engkabang..buah tempatan
di Sarawak nama sainstifiknya Shorea Macrophylla.
Bagi yang pernah kerja atau menetap di Sarawak memang
kenal buah ni.Buah bukan ditanam ianya tumbuh meliar dalam
hutan belantara,pokoknya pulak besar serta tinggi sering ditebang
kerana bernilai untuk pembuatan perabut.
Buah engkabang ni bermusim serta tumbuh disekitar tepi sungai,
buah ni terkenal dikalangan masyarakat Iban di sarawak sebab
minyak buah ni menjadi makanan masyarakat ini sejak zaman nenek
moyang mereka..
Pada sekitar tahun 50an hingga 80an masakan berasakan
minyak engkabang memang terkenal di Sarawak pada masa
tu.Isi buah ini akan dijemur hingga kering barulah sesuai untuk
membuat minyak untuk masak atau dibuat majerin ala orang
Iban,majerin ini amat enak bila dimakan bersama nasi yang
masih panas...
Sekarang ni agak susah nak merasa majerin dari buah engkabang
ni disebabkan spesis pokok atau buah engkabang sudah 90% pupus
oleh pembalakan yang tak terkawal di Sarawak dan kayu atau papan
dari pokok ini juga menjadi rebutan.
Kerajaan negeri telah banyak kali mengadakan kempen serta
melindungi spesis engkabang ni...tapi masih gagal....Oklah setakat
ini je pengenalan mengenali buah Engkabang ni dari Sarawak
ni bye3!!!!!!!!!!!.
Nota selipar jepun;...sayang-sayang buah kepayang sayang lagi
nasih buah engkabang!!
Inilah rupa Buah Engkabang..bila jatuh dari pohon yg tinggi buah ni melayang serta ligat berpusing sebelum jatuh ketanah atau ke dalam sungai. |
Hallo!hallo!..amacam semua pasti sihat dan bahagia selalu,
kali ni aku nak cerita pasal buah Engkabang..buah tempatan
di Sarawak nama sainstifiknya Shorea Macrophylla.
Isinya dikeluarkan dari kulit lepas tu dijemur. |
Bagi yang pernah kerja atau menetap di Sarawak memang
kenal buah ni.Buah bukan ditanam ianya tumbuh meliar dalam
hutan belantara,pokoknya pulak besar serta tinggi sering ditebang
kerana bernilai untuk pembuatan perabut.
isinya yang sudah diproses dimasukan kedalam buluh untuk menbuat majerin iaitu makanan kegemaran masyarakat Iban Sarawak. |
Buah engkabang ni bermusim serta tumbuh disekitar tepi sungai,
buah ni terkenal dikalangan masyarakat Iban di sarawak sebab
minyak buah ni menjadi makanan masyarakat ini sejak zaman nenek
moyang mereka..
Inilah cara nakan majerin tersebut..ditenyeh pada nasi yang masih panas. |
Pada sekitar tahun 50an hingga 80an masakan berasakan
minyak engkabang memang terkenal di Sarawak pada masa
tu.Isi buah ini akan dijemur hingga kering barulah sesuai untuk
membuat minyak untuk masak atau dibuat majerin ala orang
Iban,majerin ini amat enak bila dimakan bersama nasi yang
masih panas...
Pokok Engkabang. |
Sekarang ni agak susah nak merasa majerin dari buah engkabang
ni disebabkan spesis pokok atau buah engkabang sudah 90% pupus
oleh pembalakan yang tak terkawal di Sarawak dan kayu atau papan
dari pokok ini juga menjadi rebutan.
Rupa isi yang telah kering siap untuk proses membuat minyak atau majerin. |
Kerajaan negeri telah banyak kali mengadakan kempen serta
melindungi spesis engkabang ni...tapi masih gagal....Oklah setakat
ini je pengenalan mengenali buah Engkabang ni dari Sarawak
ni bye3!!!!!!!!!!!.
Nota selipar jepun;...sayang-sayang buah kepayang sayang lagi
nasih buah engkabang!!
18 ulasan:
Sedap ke marjerin tu? Boleh guna utk buat kek tak? Sayang kan dengan buah2 daripada pokok hutan ni. Masa ada banyak, org selalu je tak amik peduli. Bila dah pupus baru la rindu.
kat sekolah dulu saya pernah dapat hadiah bunga ni digubah jadi hiasan. cantik!
cantikla nmpk bila dia kembang mcm tue
Assalam..
Cantik bunga dia..
uik..majerin??
err ..xprnh tgk..
Pernah jumpa buah ni...
Cuma tak tau nama apa...
salam hormat semua;
@#LydSunshine-
Ya..memang sayang sekarang spesis pokok ni telah dilindungi oleh kerajaan,marjerin dari buah ni memang sedap rasanya berlemak serta beraroma semulajadi.
@#ZEEQA-
Memang bisa dibuat gubahan bunga dengan buah pinang dan sabut pinang.
@#MrsLurve-
Bila kembang memang cantik apatah lagi bila ianya gugur ditiup angin..
@#Iza-
Ianya lagi cantik bila melayang dan berpusing bila jatuh.
@#Arra-
Ya..majerin (buku)..enak rasanya.
@#mohdhazlan-
Sekarang awak dah tengok pun..hahahaaa!!.
@#koding-
Ya..ke!!..dimana awak jumpa?.
sedap ke rasanya.? macam pelik je. hik3. :)
rasa mcm pernah tengok tp dimana ya...
baru thu psl buah ni..thank 4 the indo...g sarawaknti, nk try lah lau ada, unik.;..hehehe
erm memang ini kali pertama dengar!!
save yr planet..yg di pijam dari anak cucu kita
salam;
@#miezah-
mestilah sedap..kalau nak cuma gilah sarawak.
@#blogsensasi-
Mungkin awak pernah tengok tapi namanya lain mungkin..
@#CTK-
Boleh cuba apa salahnya..
@#encikCool-
ya ke??
@#abghani-
yes!!.
suka tengok buah dia kalau gugur berpusing2 tu.. sangat cantik.. Ciptaan Allah :)
pernah tengok buah ni, dlm journal.. tp x tahu pulak ia boleh di makan.. dibuat majerin
cantik buahnya mcm bunga pulak...
salam hornat semua;
@#AidaOmar-
Saat tulah yang paling seronoh..sebab buahnya melayang2.
@#ZulFattah-
Taklah boleh dimakan bergitu je..kenalah diproses dulu.
@#hyz-
Betul tu memang cantik!!.
Catat Ulasan