mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

19 Apr 2012

Penggemar coklat berisiko tulang rapuh (osteoporosis).

    Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
       Dengar saja tajuk mungkin ramai penggemar coklat terutamanya golongan wanita terlopong mulut, dalam hati berkata betul ke ni?..Ya sememangnya tepat dan jelas sekali apa yang aku tulis ni semuanya benar belaka......
Sedap..siapa tak terliur melihatnya tapi awas!!.
      
       Tapi korang jangan bimbang sangat, ini hanya akan berlaku pada seseorang yang makan coklat  dalam kuantiti yang banyak, contohnya makan coklat tiap-tiap hari. Menurut kajian Dr. Jonathan Hodgson dari Royal Perth University dalam The American Journal of Clinical Nutrition seseorang yang makan coklat setiap hari mudah diserang penyakit Osteoporosis.
       Setakat ini pasukan penaliti tu masih mengkaji sejauh mana zat yang terdapat dalam coklat boleh menyumbang kepada kerapuhan tulang manusia..Oklah takat ni jelah perkongsian untuk hari ini...apa-apapun kenyatan ini masih dalam kajian jumpa lagi ...BYE3!!!!!!.


P/S...nasib baik aku bukan penggemar coklat...................

10 ulasan:

LydSunshine berkata...

Gemar sangat coklat.... tapi coklat jugak bleh menyebabkan migrain. Bukan hanya tulang reput. Dan juga gemuk. Huhu.

PeRmAtA bIrU berkata...

selamat saya gemar coklat ikut mood... kadang2 x bernafsu pon tengok colat..kadang2 bleh jadi gila hanya kerana coklat... hehehe..:)

encik cool berkata...

bkn orang pompuan jea gemar makan coklat..lelaki gak tau!!nasib baik dalam kajian tau..mintak2 taklah!

hyz berkata...

saya suka cekelat................ tapi sgt2 jarang mkn. sebab pas mkn mesti sakit pale. haha

yusuflaili(Goku) berkata...

salam semua;

@#LydShunshine-
Betul...banyak juga kesan sampingan lain andai dimakan secara berlebihan..ingat tu secara berlebihan.

@#PeRmataBiru-
Ya..kalau sekali sekala tu memang selamat.

@#encikcool-
Setuju..lelaki pun hantu coklet jugak..

@#hyz-
TUlah antara satu kesan sampingannya.

faiz fakhirin berkata...

setahu aku la...susu yg penyebab osteoporosis..bukan susu asli tu..

Ungu Violet berkata...

seb bek mmg xsuka mkn cokelat...hehe

Koding berkata...

Sesekali sahaja makan coklat kerana harganya pon mahal...

Koding berkata...

Sesekali sahaja makan coklat kerana harganya pon mahal...

yusuflaili(Goku) berkata...

salam blogger;

@#faiz-
tak tahulah mereka tengah buat kajian..mungkin juga coklet pemyebab kerapuhan tulang jika dimakan dengan kuantiti yang banyak tiap2 hari pulak tu..tak mustahil.

@#UnguViolet-
samalah kita..tidak bergitu mengemari coklet ni.

@#koding-
Betul tu kalau yang berkualiti lagilah mahal..

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service