mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

29 Nov 2011

Tips..Pertua menghalau cicak!!!.

                 Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
            Agak lama juga aku tak update blog kali ini oleh kerana kesibukan dengan tugas utama aku sebagai seorang penyelamat,maklumlah hujung tahun ini jabatan kami diarah untuk siapsiaga untuk sebarang kemungkinan banjir bila-bila masa.
Cicak..ehh cicak ke ni?.
  
            Hari ni ada kesempatan maka aku dapatlah buat entri yg ringan lalu dapatlah aku update dan jengok kawan-kawan yg telah komen pada entri aku yg lepas. Berbalik pada tajuk diatas sebenarnya aku nak kongsi tips yg aku tahu dengan korang semua iaitu cara-cara nak halau cicak...
Tahi cicak
             
            Suri rumah atau korang tentunya bengang habis bila melihat tahi cicak berselerak ditempat tidak sepatutnya di dapur. lebih-lebih lagi ditempat menyimpan pinggan, makanan dan sebagainya. Memang sukar korang mengatasi masalah ini kerana cicak ni akan hanya keluar dan berak ketika dapur sunyi,terutamanya pada waktu malam.
Telur ayam.
                         
            Sebenarnya mudah saja dan jangan bimbang, ada cara utk manghalau cicak dari dapur korang. Ambil kulit telur yg baru dikeluarkan isinya dan letakkan ditempat yg selalu menjadi tempat cicak berak, sebenarnya cicak tak tahan dgn bau dari kulit telur tersebut.
           Mudah je kan pertuanya,harap korang cubalah tips ni mudah-mudah berjaya tak rugi mencuba bukannya ada keluar duit pun......Bye2 jumpa lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!.

29 ulasan:

Ungu Violet berkata...

salam..

mmg tak suka taik cicak sepah2..

senang jak petua nih..tq..

CintaZulaikha berkata...

haah...betoi ka boley pakai petua nih...

salam singgah..:)

CikGu Ma berkata...

kalo kt umah sewa saya di Lingga memang dh macam kilang cicak...mungkin sebab umah tepi hutan..

Aida Omar berkata...

petua yang bagus nie..senang pun senang.. tnkz share petua nie :)

Zul Fattah berkata...

wooo.. baru tahu.. erm.. boleh cuba ni.. tima kasih bang

danish berkata...

boleh cuba lepas ni

Arra Ahmad berkata...

cicak takde,kulit telur plak bersepah..haha

reza al-razi berkata...

First time dgr petua nih.. bleh try nie..

yusuflaili(Goku) berkata...

salam reader semua;

@#UnguViolet-
boleh dicuba tak menyusahkan kan!.

@#CintaZulaikha-
Cubalah dulu!!..

@#CikguMa-
Aku paling benci telur cicak..kalau pecah geli nak mampus!!..

@#AidaOmar-
sama2..yg baik bagus dikongsi bersama..

@#ZulFattah-
sama2 kita mencuba pertua ni..

@#danish-
silakan jangan malu2...

@#ArraAhmad-
Kulit telurpun ada gunanya jgn dibuang...

@#reza al-razi-
ya ka...bolehlah try sekali!!.

▪imie fatima▪ berkata...

boley try .. umah saya de sekor cicak ekor cabang..cute jer hehe serius ni tak tipu ..

PeRmAtA bIrU berkata...

huhu.. baru tahu.. thanks untuk info nih... :) selamt menjalankan tugas k..:)

hyz berkata...

kalo letak dapur, kang cicah lari berak kat ruang tamu plak... lama2 bersepah.. heheheh...

ILA HonEyBuNNy berkata...

mudah sangat neh...

tapi kat umah jarang lak cicak berak...heheh...xjmpa lak taik cicak.ehhe

xpa..lau ada leh cuba..heeh

Abang Long berkata...

Salam...petua bagus nih, leh cuba try test...errr...kang ada lak bau telur, amacam?...hehe

iza berkata...

Assalam..
Ala...cicak tak pernah turun ke bawah la...dia dok kat dinding je, macam mana nak letak kulit tu?

encik Cool berkata...

lama x lastik cicak nie..hehe

yusuflaili(Goku) berkata...

Salam reader;

@#imiefatimah-
Yang cabang ekor jgn halau..bagi kat kaki judi gerenti diorang nak punya..

@#PermataBIru-
selamat mencuba..

@#hyz-
Bila cicak dah lari,kutip balik kulit telur tu..sbb kulit tu dah kering dah tak boleh pakai lagi...

@#ILA-
maknanya rumah awak bebas cicak..

@#AbangLong-
Telur boleh kutip balik bila dah kering..sentiasa diganti dgn kulit baru seandainya cicak masih ada..

@#iza-
Maknanya awak kena gantung kat dinding atau syiling kulit telur ditempat biasa cicak kelihatan...

@#encikCool-
Ini lagi satu pertua masa kecik2 dulu..pertandingan lastik cicak siapa paling banyak dia hebat..hahahaaa!!!..

LydSunshine berkata...

Owh, betul ke berkesan? Tapi cicak kat atas siling. Nak letak kulit telur tu kat lantai ke? Atau kena seletip kat siling? Sorry di atas soalan yg blur ini. Haha.

razifredz berkata...

tq utk tips ni

yusuflaili(Goku) berkata...

salam,

@#LydSunshine-
kat silling pun letak kat bawahpun letak..tak pelu banyak kulit 2 keping dah cukup..

@#razifredz-
terima kasih.

Run Away berkata...

bagus ni...sy tak suka betul cicak..pasal suka berak2...;d

Run Away berkata...

bagus ni...sy tak suka betul cicak..pasal suka berak2...;d

zahidahwahid berkata...

saya paling sakit hati dengan cicak....macam2 nak guna untuk halau dia...thank for sharing a simple petua ni....

yusuflaili(Goku) berkata...

salam;

@#RunAway-
Betul tu..dah lah haram, taiknya pun bersepah jijik nak tengok..

@@#Zahidawahid-
harap awak cuba dulu petua ni...

ABC berkata...

salam..memang xsuka cicak..T_T

Tanpa Nama berkata...

aku guna ubat "goncang-goncang" aku tembak jee malam2 dekat dinding dan syiling..mampus dia..aku bunuh 10 ekor satu malam..3 malam clear..puas hati aku..satu lagi korang cuba guna lizard repellent..ada jual..botol kaler hijau...spray macam nyamuk punya..spray kat tepi tingkap pintu dll..confirm dia tak masuk 3 bulan..lepas tu spray lagi

Layha berkata...

ingin ak katekn yg ak mmg xtakut/ geli kt cicak..ak
b0leh pegang cicak 2..tp ak sgt geli ngn khazanah
yg die suke tgglkn merate? Br buang dh ad yg
bru..byk plak 2..xkire tmpt..dkt dpr,dlm blk air,uma
ats, ruang tamu,bilik td0w,ger0b0k..ah,sng kate kt
smue tmpt de...wt ak skt ati je nk buang n sapu
smue 2!

Tanpa Nama berkata...

Ade petua sy bace kulit telur tu basuh n kering kan betul pastu pecah kan kecik2 then gam kan atas kadboard dan letak kt tempat byk cicak..cicak alah pade mineral kulit telur tu bkn bau nye dan rase nye ni care g lebih baik coz lebih hygene(betul ke eja ni..hehe)..lebih bersih dari letak gitu je kulit telur tu..kang cicak dh lari lipas lak dtg..huhu

Qaiza berkata...

Saya ada mengedar penyembur serangga BUKAN racun. Semua serangga boleh guna (lipas, cicak, tikus, anai2, semut, dll)...boleh hubungi saya jika berminat.. http://qaizashop.blogspot.com/search/label/Penyembur%20Serangga

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service