mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

22 Sep 2011

Nenek komputer(pertama).

                      Assalamualaikum dan salam sejahtera;
                   Entry ini aku nak kongsi info tentang kewujudan sebuah komputer yang mula2 sekali dicipta, bagaimana agaknya rupa menatang tu dulu ye?.. mungkin sesetengah pembaca pernah melihatnya dan bagi yang belum marilah kita sama saksikan rupa bentuknya. Gambar dan info ni aku ambil dari rakan aku dari seberang dan aku ubah suai sikit  dari segi gaya bahasanya,dengan cara ini lebih mudah kita memahaminya.

Komputer eletronik pertama didunia

              Sir Harlod Thomas Flower bertanggungjawap mencipta komputer eletronik pertama di dunia pada tahun 1941. Colossus nama komputer tersebut dicipta untuk kegunaan unit tentera rahsia British untuk memecah kod transmisi radio Nazi.
                                     

Nilah rupa komputer komersil pertama

               Namanya ialah ENIAC (Electronic Numerator Intregrator Analyzer komputer) dibina pada tahun 1945. Asalnya untuk kegunaan tentera British dan beratnya pula mencecah 60.000 paun..mak oooi beratnya, besarnya pulak  muat sebuah bilik operasi.
              Banyangkanlah bertapa besarnya nenek/datuk komputer ni dulu, kalau dulu ada FB dan Blog macammana agaknya kita nak berblog dan soalan yang aku nak tanya mampukah kita nak memiliki komputer ni??
               Oklah..ini je yang aku nak kongsi cerita pasal nenek komputer ni,cicitnya yang kita dok ketuk hari2 nilah..bye2!!!!!!!!!!

P/S...masih adakan nenek komputer ni sekarang.................... 

                   

                 
                                               

14 ulasan:

NA berkata...

Pernah belajar dulu kat uni pasal komputer terawal di dunia :)

-wina1979-

Zul Fattah berkata...

bapak r.. besaq gile computer..

yusuflaili berkata...

Salam;

@#NA-
Betulkah maklumat aku ni..kalau silap tolong perbetulkan,jgn malu aku tak marah...

@#ZulFattah-
Tulah aku cakap..besar dan berat pulak tu..agaknya mcm mana rupa budak Rayban nak update blog..

Abang Long berkata...

Salam...tengah terbayang kalau laptop seberat tuh, camner nak bawa agaknyer yer?...huhu

PeRmAtA bIrU berkata...

hhahah... kalau saya mungkin x mampulah untuk memilikinya...:)

yusuflaili berkata...

Salam;

@#AbangLong-
Kompom tak dapat update blog selalu..kalau nak update mesti balik rumah..

@#PermataBiru-
Kalau dapat belipun kena sediakan satu ruang bilik yang besar khas utk letak komputer hi je.

Ungu Violet berkata...

mak aiii....besornye...camner nak ngangkut sana sini tuh...huhu

SiTi Nurwani Binti Yusoff berkata...

Besornyer...Hahaa nasibla skrg dh modern,kalo tak mesti kena guna komputer besar tuh..huaa tak sanggup!

yusuflaili berkata...

Salam blogger;

@#UnguViolet-
memang tak terangkat pun..Kalau mampu belipun kompom letak kat situ je...

@#Sitinurwani-
yalah..karang ni dah moden dah guna laptoppun,entah esok lusa komputer boleh simpan dim kocek je...

ctk berkata...

kat mane skrin dia...xjupe..heheheh

Ummi_R❀salici❀us berkata...

wow.... menariklah..
henpon dulu pun besar2 jugak...

amranaiman berkata...

nenek yg awesom :D

Run Away berkata...

waa....besar ar....hik....;d

yusuflaili berkata...

Salam blogger;

@#Ctk-
Dulu dia tak ada skrin guna yg macam talipone barangkali..

@#Ummi-
Memang pun besar...

@#amranaiman-
Besar dan berat..

@#RunAway-
Habis empat penjuru dinding bilik digunakan utk letak komputer ni..

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service