mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

6 Ogo 2011

Pangkah Gasing Seni berzaman.!!

                                                     Assalamualaikum;

                                   Salam sejahtera semua..setelah berhaus,berlapar,ngantuk,letih dan lentuk sepanjang hari tentu korang semua rehat sekejap pastu solat terawih pastu terjah blog kalau tak buat entri mesti bls komen dari blogger..betul tak?, kalau aku cam tulah kerjanya..

                             
                                                             Rupa bentuk gasing Sarawak

                                   Ni nak kongsi cerita dengan pembaca semua tentang satu jenis sukan org tua dulu2 dan sekarang telah mula menarik minat generasi muda  walaupun mereka hanya seronok melihat org bermain..Sukan yg aku maksudkan iailah Gasing, Hampir semua negeri di Malaysia bermain sukan gasing ni cuma sedikit perbezaan dari segi sistem permainan, rupa bentuk dan saiz gasing.

                              
                                Gasing berbagai bentuk dan saiz antara 5"tinggi dan 5"- 6" lebar
 
                                   Oleh kerana permainan ini telah mula berkembang maka wujudlah Persatuan Pangkah Gasing Malaysia (kalau tak silap)  berperanan menyusun satu jenis pertandingan yg boleh disertai semua negeri di malaysia pendek kata menyeragamkan format pertandingan, Di Sarawak dikenali sebagai Persatuan pangkah gasing Sarawak (PEGASA)

  Tali gasing ,panjang sekitar 2 depa org dewasa atau lebih mengikut saiz gasing
                       Sebenarnya aku peminat merangkap permain permainan Gasing ini dan akupun ada koleksi pelbagai jenis gasing (gasing versi Sarawak).Di kpg aku gasing selalu dimainkan oleh semua golongan terutamanya waktu petang digelanggang khas yg disediakan oleh kerajaan.

                             
                                                 Cara betul memeggang Gasing atas dan bawah

                       Di Sarawak bentuk permainan paling digemari ialah Pangkah Borneo dimana gasing lawan dipusing dlm bulatan dan terus dipangkah/pangkak(dialeg sarawak) oleh pihak sebelah hingga gasing itu mati..andainya gasing sama2 hidup/berputar maka perlawanan uri ditentukan gasing mana yang mati dulu dialah yg kalah..Biasanya 3 org dalam satu kempulan.yang seronok pangkah gasing ni bila kita berjaya memecah gasing lawan..yeeessss!!.dan yg tak seronok bila gasing kita pulak yang pecah..huh!huuhhh!!.

Ini dia gaya apabila memangkah gasing...korang npk aku tak dlm gbr?
                       Kayu jenis Tapang, mengeris dan Tanjan sesuai utk membuat gasing kerana ianya keras serta tidak mudah pecah bila dipangkah.permainan gasing amat sesuai dimainkan oleh semua golongan selain untuk riadah ianya dapat menghidupkan kembali seni warisan kita dari dibayangi oleh permainan moden alaf baru.


                      Oklah.. takat ini je dulu kalau ada masa dan rajin aku sambung balik cerita pasal gasing Sarawak kat korang semua pada entri akan datang..kalau tak keberatan tegurlah blog atau entri aku ni...!!!
   

        HOME

15 ulasan:

Nizam Ijam berkata...

nasib baik aku xreti main...wei ko kalau komen blog orang tinggalkan lah link..rugi tau..

yusuf Laili berkata...

Salam Ramadhan;
Okah aku akn cuba buat link...!!

Abang Long berkata...

Salam...ish3, lama bebenor tinggalkan main gasing nih. Skill pun sure dah hilang.

Latest entry Masih Berguna Walaupun Sudah Tiada

yusuf Laili berkata...

Salam Ramadhan;
Tulah Abang Long cepat sangat lupa yang lama..byk kenangan tau.!!

NA berkata...

Saya tak pandai main gasing. Awak pandai main gasing eh?

-wina1979-

yusuf Laili berkata...

Selamat berpuasa,
bolehlah peringkat Daerah..sya main untuk seronok je!!

eiela berkata...

budak-budak sini suka jugak main gasing nih. tapi dulu saya takut nak dekat-dekat risau kot terkena paku pada gasing tuh.

abghani berkata...

aku boleh main gasing...nanti kita lawan main gasing

Umedia Network berkata...

Ermm. Serius tak reti main gasing ni. huahuahua... :)

yusuf Laili berkata...

Salam semua;

@-eiela=
betul tu permainan ni memang bahawa terutamanya bagi penonton sbb tu gelanggang mesti ada pagar dawai.

@-abghani-
Boleh pangkah kebangsaankah atau pangkah borneo?

@-UN=
tapi pandai boleh belajar pakai gasing bateri.Hahaha!

zik berkata...

spinning gasing.. kat rumah sini ada buat gasing(kg).. tapi kecik sikit dari gambar atas...

Tanpa Nama berkata...

He [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novolog-flexpen-patient-assistance/]flexpen size[/url] meeting suggested [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/pantoprazole-$4.00/]pantoprazole 10[/url] vaulted apparently [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bactroban-2-cream/]bactroban ointment used for[/url] throbbing laugh [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novation-hospira-heparin/]hospira[/url] organized headed [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/what-is-malarone/]buy malarone[/url] search slowly [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/berna-products/]berna dean he's mine[/url] brushed busies [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bacteriostatic/]bacteriostatic saline v s lidocaine[/url]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax safely[/url]
[url=http://buyxanax209.webs.com/]buy xanax 1mg online[/url]
[url=http://buyxanax975.webs.com/]buy xanax online us[/url]
[url=http://buyxanax859.webs.com/]buy xanax from mexico[/url]
[url=http://buyxanax872.webs.com/]order xanax by mail[/url]
[url=http://buyxanax948.webs.com/]buy xanax 2mg no prescription[/url]
[url=http://buyxanax117.webs.com/]where to buy cheap xanax online[/url]
[url=http://buyxanax450.webs.com/]buy xanax 3mg[/url]
[url=http://buyxanax642.webs.com/]buy 1000 xanax[/url]
[url=http://buyxanax280.webs.com]mail order xanax legal[/url]
[url=http://buyxanax780.webs.com/]buy cheap generic xanax online[/url]
[url=http://buyxanax216.webs.com/]buy xanax street[/url]
[url=http://buyxanax207.webs.com/]xanax no prescription paypal[/url]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax online without rx[/url]
[url=http://buyxanax209.webs.com/]buy xanax topix[/url]
[url=http://buyxanax975.webs.com/]buy xanax ireland online[/url]
[url=http://buyxanax859.webs.com/]where to buy legit xanax online[/url]
[url=http://buyxanax872.webs.com/]can you buy xanax in singapore[/url]
[url=http://buyxanax948.webs.com/]buy xanax new zealand[/url]
[url=http://buyxanax117.webs.com/]where to order xanax[/url]
[url=http://buyxanax450.webs.com/]can you buy xanax uk[/url]
[url=http://buyxanax642.webs.com/]can you buy xanax australia[/url]
[url=http://buyxanax280.webs.com]buy xanax prescription[/url]
[url=http://buyxanax780.webs.com/]buy xanax bars 2mg online[/url]
[url=http://buyxanax216.webs.com/]where to buy xanax online no prescription[/url]
[url=http://buyxanax207.webs.com/]can you buy xanax hong kong[/url]

Tanpa Nama berkata...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg information - tramadol withdrawal weight loss

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service