mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

8 Ogo 2012

Tip..elak kepala udang berbau busuk!!.

             Assalamualaikum dan salam 1Bloggers;
      Hallo!....korang apa khabar?,hari ini kita dah berpuasa yang ke19 tak
sampai dua minggu lagi kita akan beraya dan suasana kampung mula
terbayang dihati anak-anak perantau.....
      Untuk entri kali ini aku akan kongsikan sedikit tip pada korang
bagaimana nak elakkan kepala udang dari berbau busuk.Biasalahkan
selepas dibuang dalam tong sampah tak sampai setengah jam mula ia
berbau busuk hingga sampai kedalam rumah baunya.... amat tak
menyenangkan.
udang ni mudah bebau.
 
    Oklah..korang jangan susah hati,..aku akan bagitahu camana nak
atasi masalah ni..kumpulkan semua kepala udang dengan kulitnya
sekali lepas tu korang rendam dengan air panas seketika,lepas tu
bungkus dengan paper masuk buang dalam tong sampah.mudah jerkan!
Ataupun korang boleh makan udang tu dengan kepala dan kulit-kulit
sekali selesai masalah..aha  tak adalah tu gurau je..janganlah marah!!.
pakcik google
 
   Cuma tu jelah pesan dari Mak aku...kalau ada masa aku kongsi apa
saja tip yang berguna..nampak nya blog aku ni asik buat entri pasal
tip atau petua..ada aku kesah..janji aku dapat update blog...jumpa
lagi Bye2!!!!!!!!!!!!!.
  

17 ulasan:

Mrs Lurve berkata...

kepala udang memg sedap hahahaha tp kat c2lah byk kolestrolnya

Kesuma Angsana berkata...

bagus juga tips ni tq yek!

anitadiana berkata...

bagus gak tip ne..biasa lepas siang lauk-lauk terus suruh anak...buang

aiyang berkata...

udang goreng tu kan... tang kepala la yang paling sedap di gigit2.... tapi ada satu citer pasal udang 'bela' nih yang kalo teringat akan buat tak lalu nak makan heheee

LydSunshine berkata...

Ok apa ko bagi petua. Aku tak penah tau pun benda ni. Pastu senang plak tu. Kiranya rendam dalam air panas untuk bagi kepala udang tu masak la kan.

eiela berkata...

pernah dengar petua nih, biasa lepas siang terus campak je.

Nizam Ijam berkata...

tahu makan jer... HAHA

yusuflaili(Goku) berkata...

salam hormat;

@#MrsLurve-
Kalau disini kepala udang galah(tanpa kulit)sedap dicincang halus campur dngan nasi..

@#KesumaAngsana-
terimakasih...

@#anitadiana-
biasanya udanglah yang cepat berbau berbanding ikan lain terutamanya bahagian kepala..

@#aiyang-
Yalah...kadang2 sesetengah penternak udang bagi udang makan benda tak baik..

@#LydSunshine-
Bergitulah maksudnya..senangkan!,lagi senang makan sekali dengan kulit2 habis cerita..heheee!.

@#eiela-
selalu membaca memang banyak ilmu..dan banyak benda yang kita tahu..

@#Nijamijam-
ni mungkin suka makan diluar ni..tak banyak kerja,habis makan terus bayar dan belah!!.


@#

syiela berkata...

thanks ye kongsi.. blh try nanti sebab kat rumah ni mmg buang segalanya... tingal isi je untuk di masak :)

NA berkata...

Yer betul tu makan je kulit udang tapi kepala udang susah lak nak makan.

-wina1979-

izan mama mia berkata...

hihihi..tip yg bagus untuk dcuba

yusuflaili(Goku) berkata...

salam hormat;

@#syela-
mudah dicuba..

@#NA-
Gurau je tu..jangan pulak makan kulit betul2..

@#izannanania-
silakan jangan malu2.

mia liana berkata...

hmmmm tak pernah buat camni lagi. selalunya mia terus ikat dalam pastik dan buang kat tong sampah depan rumah... kalau ada dalam rumah bukan setakat bau sahaja, lalat pun ada..

Cikgu Ma berkata...

mmg buang bang...hihi

yusuflaili(Goku) berkata...

salam hormat;

@#mialiana-
Betul kata awak..benda yang cepat berbau takleh duduk lama2 dalam rumah nanto langgau landing..

@#CikguMa-
Buang je Cikgu!..tak usah buat harta kalau ada kebuan sayur lagu elok buat baja...

PeRmAtA bIrU berkata...

Assalam.. lama x dtang sini... agak bz... hurm... petua yang baik.. baru la kebersihan terjaga, baupon x kuat sangat... nak buang sampah kena turun naik tangga... agak malas kadang2... hurm...

Aiisyah Colourful berkata...

benda2 mcm tu selalu buang je terus ke luar rumah.. mana tahu ada kucing nak makan ke.. hehe

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service