mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

28 Mei 2012

Ikthar hidup & Sar...(Search and rescue)

           Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
    Hallo! hallo! semua harap sehat selalu,terasa penat dan
sakit seluruh badan ni selepas balik dari aktiviti lasak iaitu
ikthar hidup pada  25-27/05/2012.
      Maknanya tiada entri menarik untuk dikongsi hari ni sebab
3hari 2mlm aku berkampung dalam hutan bersama 125 anggota
Jpam Daerah Betong yang lain.Namun untuk entri kali ini aku
kongsikan aktiviti ini pada korang semua melalui pic-pic
dibawah...........

Peserta petama sampai mendaftar.

Maklumlah latihan ikthar hidup dlm hutan makanan segera tidak dibenarkan..
rampas!rampas!.

Antara beban yg terpaksa dibawa oleh ahli kumpulan sewaktu merentasi
laluan hutan.

Halangan yang terpaksa ditempuhi semasa nak melepasi chek point

Halangan berpagar

Menyalakan unggun api dengan percikan batu dan parang atau..mancis
tidak dibenarkan..

Memasak makanan dengan buluh

makan denan tempurung atau buluh sebagai pinggan

Bekas minum dibuat dengan buluh

berehat sementara makanan masak..

Aktiviti crossing sungai..

Berehat dipondok yang dibina dengan bahan2 hutan

Makanan dah siap dan seterusnya makan

Latihan tamat sesi bergambar beramai-ramai.

Inilah aku..
    Oklah.. inilah pic aktiviti ikthar hidup jabatan aku yang
sempat aku ambil..apa-apa pun latihan ini amat memenatkan
tapi seronok...jumpa lagi bye2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

13 ulasan:

Iza Teratak Usang berkata...

Assalam..
Wow bestnya...suka la aktiviti macam ni..tapi sekarang ni dah tak dapat rasa lagi aktiviti lasak macam ni bila dah berkeluarga...
Teringat zaman sekolah dulu. Suka sangat masuk hutan, minum air dari mata air, panjat bukit tapi itu hanya tinggal kenangan..

Mama Atiyyah Umairah berkata...

wah..syok la...time neh..mmg pnt erk..sume kene survive..tpi best ble ade aktviti cam neh...rndu plak zman skolah dulu2x g camping..tpi dh de fmily n ank kecik..klu org offer...xnk la..xlarat da ase...hehehehe....

LydSunshine berkata...

Kalau makanan ringan tak bleh makan, so korang makan apa je masa 3 hari 2 malam tu? Hhuhuhu. Saya takut nak pegi aktiviti camni. Sbb saya ni makan memilih. Hebat la boleh nyalakan api drpd batu.

ctk berkata...

wah..lasak sungguh...nk cuba gk nyalakan api gune batu tu....seronok gk skali skala pegi aktiviti cmni...hehehe

encik Cool berkata...

dulu time belajar masuk JPAM..
memang best giler!!
buat aktiviti ikhtiar hidup seludup maggie..hehehe

Miss BaNu berkata...

wahhh mcm best jer kan....

hyz berkata...

aktiviti mcm ni mmg seronok lah... mencabar dan lasak... giler terbaiklahhh

yusuflaili(Goku) berkata...

wassalam blogger semua;

@#Iza-
Betul tu kalau wanita dah bekerluaga memang susah nak beraktiviti bergini,tapi kalau dirancang dengan betul tak ada hal punya...

@#MamaAtiyyah-
Inilah bestnya masuk Jpam..semua aktiviti lasak sentiasa dijalankan untuk kecegasan dan kemahiran anggotanya..

@#LydSunshine-
Betul kata awak bukan semua orang boleh tahan dalam hutan..dlm latihan inipun ramai anggota yang sakit,krem kaki,pecah tumit kaki dan macam2 lagi sakit....

@#ctk-
Kalau tak reti guna batu buat api..sampai kemalam tak makan jawabnya..takut kebulur makan jelah memtah2..Hahahaaaa!.

@#encikCool-
Oh ya ke!..awak jpam daerah&negeri mana?

@#MissBanu-
seronok giler..macam2 perangai manusia dalam latihan ini tak terasa penat bila melihat telatah diorang..

@#hyz-
Memang seronok habis!!.

Arra Ahmad berkata...

suka makan dalam buluh..rasa dia best kan??:)

Ratu Lissa berkata...

saya tak biasa masuk hutan dan lakukan aktiviti dalam hutan . tapi saya suka aktiviti lasak ^^

Zul Fattah berkata...

fuhh!!.. lama tak join aktiviti cam ni.. JPA memang best r bila masuk hutan..

ctk berkata...

hahaha..itu r pasal..gune btu ape je nk nyalakan api tu?

yusuflaili(Goku) berkata...

salam;
@#ArraAhmad-
Best...rasa aroma buluh sedap lagi manis hingga menjilat jari.

@#Ratulisa-
Seronok masuk hutan ni..tapi bila dah keluar hutan jangan pulak kita jadi orang utan he!he!.

@#ZulFattah-
Lagi satu keseronokan dlm JPA ini iaitu latihan flyingfox,ascending & descending dan macam2 lagi teknik.

@#ctk-
kira life dalam hutan la tu..kalau guna mancis mana boleh tak real.

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service