mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

22 Dis 2011

10 fakta tentang rokok!!.

                 Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
          Sempena kempen tak nak merokok ni, aku nak share dengan korang semua khasnya pada yang merokok diluar sana mengenai 10 fakta tentang rokok ni.Mungkin ramai dah tahu tapi tak apa sekadar untuk ingat semula kut-kut mungkin ada yang dah terlupa pulak....
tak nak merokok
     
    1. Diseluruh dunia, secara purata kira-kira 10 juta rokok
       dibeli hanya dlm masa seminit dan 15 bilion dijual
       setiap hari..
   2. Kandungan nikotin dlm 4 atau 5 batang rokok cukup
       membunuh seorang lelaki dlm masa sehari jika ia terus
       ditelan..
   3. Kini diseluruh dunia,2 daripada 5 remaja bawah umur
       sudah mula merokok dgn kuantiti 13-15 batang sehari.
   4. Terdapat 1.1 bilion perokok dicatatkan dlm dunia hari
       ini dan jika berterusan,jumlak ini meningkat ke 1.6bilion
   5. Nikotin,kesan bahaya yang terdapat dlm rokok mampu
      sampai ke otak hanya dlm masa 10 saat..
   6. Rokok meningkatkan risiko sakit jantung sebanyak 40%
       dan 25% untuk stok..
   7. Hidrogen Syanide,adalah satu hasil toksik berbahaya
       yg digunakan sebagai bahan kimia pembunuh ketika
       perang dunia kedua..
   8. Dalam setiap batang rokok terdapat 20% gula,menghisap
       rokok menambahkan risiko penyakit kencing manis kpd
       penghisapnya..
  9. Setiap 8 saat, satu nyawa melayang akibat menghisap rokok.
       Akibatnya, ia mencatatkan kira-kira 5 juta kematian setiap
       tahun....
 10. Telah dilaporkan bahawa kira-kira 3000 orang mati 
       disebabkan terhidu asap rokok (second hand smoke)
       setiap tahun...
anatomi kandungan bahan kimia dlm sebatang rokok
     
       Bayangkanlah sendiri bertapa hebatnya penangan rokok terhadap manusia...aku bukannya apa cuma kita sama-sama beringat,memang benar ajal maut ditangan tuhan tapi setidak-tidaknya kita mengelak dari pekara yang memudaratkan kita....oklah jumpa lagi.............bye3!!!!!.

21 ulasan:

Zul Fattah berkata...

dah lama behenti merokok.. dan xmo dah..

hyz berkata...

no 10 tu bahaya. org yang x isap pun kn tempias bahaya. kesian...

LydSunshine berkata...

merokok mmg berbahaya. So, apa perasaan ko lepas dah berenti merokok ni? Senang ke nak lepaskan gian?

Arra Ahmad berkata...

tulah..kadang2 menegur org merokok bkn sebab sygkan dia pun cuma takut mati cepat pd dia (no 10)

Cikgu Ma berkata...

dah cuba nasihat bakal incik utk berhenti...dalam usaha...

Nizam Ijam berkata...

aku x hisap rokok....

nazihan ali berkata...

dorg yg isap rokok kata susah sgt2 nk benti..:(

yusuflaili(Goku) berkata...

salam semua;

@#ZulFattah-
Baguslah awak awal sedar dari aku...

@#hyz-
Tula...kesan lebih teruk pada yang bukan perokok.

@#LydSunshine-
Terus terang aku katakan..memang payah dan seksa bila nak lepaskan gian rokok ni...kadang2 seharian aku seperti orang mamai,tapi aku yakin aku boleh!!..

@#ArraAhmad-
sebenarnya untuk kebaikan bersama

@#CikguMa-
teruskan usaha utk memujuk..demai kebaikan...jangan paksa gunakan cara yang lembut..

@#NijamIjam-
Baguslah..kalau awak tak merokok.

c'axoera berkata...

errkkkk tawwuuu :(


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/yes-aku-benci-kau-lalat.html

Ungu Violet berkata...

kesian kat yg terhidu asap rokok..huhu

EmpayarUtama berkata...

mengunyah je, at least kenyang juga perut...

iMBobo berkata...

rokok sgt bahaya!

iza berkata...

Assalam...
Susah nak berhenti merokok kalau dalam diri tak kuat, banyak godaan dan dugaan...kesiannya pada mereka2 yang merokok..

CintaZulaikha berkata...

benci ngn rokok..tp...........

ILA HonEyBuNNy berkata...

jauhi rokok..hehhehehe...;)

Ann Ishak berkata...

begitu banyak keburukan dari kebaikan...tetapi kenapa masih ramai lagi yang menghisapnya, tu yang tak pernah saya paham sampai sekarang

NA berkata...

Saya benci rokok.
-Wina1979-

Tanpa Nama berkata...

sdg pujuk hasben quit smoking..sgt susah hihi

imie fatima berkata...

sdg pujuk hasben quit smoking..sgt susah hihi

yusuflaili(Goku) berkata...

salam reader;

@#c'axoera-
takutnya....

@#unguViolet-
mereka yang second hand smoke yang paling bahaya..

@#EmpayaUtama-
betul3.

@#iMBobo-
bom masa...

@#iza-
semangat yang penting..ubat2 tak guna jugak andainya niat tak kuat..

@#CintaZulaikha-
sekarang dah benci sesanggat dah..

@#ILAHonEyBuNNy-
tengokpun tak sangup sekarang..

@#AnnIshak-
Inilah yang dinamakan hati manusia...

@#NA-
tak nak....

@#Tampanama-
pujuk secara lembut..

@#imiefatimah-
pujuk jgn tak pujuk...

Tanpa Nama berkata...

I'm waiting to go to the ending of Euro 2012. All spoke thither Ukraine - a be!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service