mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

21 Nov 2011

Wanita obes berisiko kanser payudara.!!

               Assalamualaikum dan salam 1Blogger;
          Ya...seperti yg kita semua tahu kanser payudara adalah pembunuh no.2 wanita diseluruh dunia dan no.1 di Malaysia,wanita dgn berat badan berlebihan mempunyai risiko tinggi utk mendapat kanser payudara sekiranya tidak menjalani pemeriksaan berkala.........
                                                         
       
          Malah garis panduan kesihatan masa kini menyarankan wanita yg berusia 40 thn ke atas menjalani pemeriksaan mammografi setiap dua tahun sekali. Pemeriksaan ini penting dan telah terbukti berkesan di dlm mengurangkan kadar kematian akibat kanser ini.
   
                               mesin mammografi
                                                                          
                                                                       
          Kajian baru yg dijalankan Dr.Nisa Maruthur dan pasukannya dari The John hopkins University School of Medicine di Baltimore,America Syarikat,wanita bermasalah berat badan amat kurang menjalani pemeriksaan mammografi berbanding dgn wanita berat badan normal.
Dr.Nisa Maruthul
   
         Menurut penilaian semula dari menganalisis 17 kajian yg melibatkan 276.000 peserta bagi melihat sama ada berat badan berlebihan dan wanita obes kurang menjalani pemeriksaan mammografi berbanding dgn wanita berat badan normal kajian ini juga melibatkan wanita kulit hitam dan putih. Malu, rasa tidak dihormati, kurang keyakinan diri dan imej badaserta tidak peduli kesihatan payudara antara sebab mengapa wanita obes tidak menjalankan pemeriksaan payudara.
   
        Pasukan penyelidik ini membuat kesimpulan bahwa impliksasi utama dlm kajian menunjukan kurangnya rutin pemeriksaan mammografi mungkin menjelaskan mengapa berlaku peningkatan kes kanser payudara dlm kalangan wanita obes pramenopaus...............
       Oklah...setakat ni je perkongsian info kasihatan yg aku baca dlm journal kesihataan keluaran utusan sarawak mengikut gaya bahasa olahan aku sendiri tanpa membuang fakta2 penting, bagi yg belum baca info kanser payudara ni boleh diambil sebagai peringatan bersama2..jumpa lagi dilain info........ bye3!!!!!!!. 

P/S...Lelaki pun tidak terkecuali dari serangan kansel payudara...

       
          

11 ulasan:

iza berkata...

Assalam..
Aku pernah dengar orang kata, memang sakit waktu buat pemeriksaan detail walaupun dia tak ada kanser tu..
Wallahu'alam..

CikGu Ma berkata...

pembunuh paling digeruni oleh wanita...


persentuhan lelaki dan wanita dalam keadaan darurat????

Ungu Violet berkata...

assalam..

ishh...ngeri tengok..

pemeriksaan awal mmg penting...

Nizam Ijam berkata...

mengerikan...

yusuflaili berkata...

salam semua;

@#iza-
yekah..aku sbb tu wnita sekarang buat takut pemeriksaan awal.

@#CikGu Ma-
laksana Api dalam sekam!!..

@#UnguViolet-
bahaya dan mengerunkan..

@#Nijam Ijam-
dan sunguh menyakitkan..

hyz berkata...

seram tgk gambar atas ni.... errrrr....

EmpayarUtama berkata...

Takut bila bacanya

Run Away berkata...

ngeri nyer pic sakit payudara tu....

yusuflaili berkata...

salam reader;

@#hyz-
ngerinya...harus diingat lelaki pun tak terkecuali..

@#EmpayaUtama-
mahu tak takut..kadang2 terasa benda tu akan berlaku kat kita je..

@#RunAway-
sakit,seksa bila dah terkena..ingat tu rajin2lah awak periksa walaupun tak selesa demi kebaikan awak juga...

anitadiana berkata...

kak ita lah tu...obes...harap2 di jauhkan lah...

yusuflaili(Goku) berkata...

salam;
Kak ita ke?..maaf ya bukan niat nak kenakan sesiapa cuma berkongsi info kearah kebaikan je..maaf ya!!..

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service