mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

14 Nov 2011

Abdullah Al-Harits..catat dua hadis.!!.

                Assalamualaikum,salam 1Blogger;
         Aku masih buat entri tentang keagamaan sekadar utk renungan..sehari dua aku belum ada idea nak buat entri yg bagus, dari pada tak post apa-apa baik aku kongsi  tentang kisah teladaan Ummu Hammaadah.
       Abdullah Al-Harits bin jaz-in bin Abdillah az- zabiedi. menurut al-tha-bari, sebelum al-ashi yg memberi makna pelaku maksiat, lalu diubah Nabi SAW dengan nama Abdullah. Beliau sahabat yg terakhir sekali meninggal di mesir dan akhir hayatnya beliau mengalami buta mata.Tidak ada keterangan yg diterima mengenai perjuangannya di zaman Nabi SAW dan di zaman Khulafa' Rasyidin.
Abdullah Al-Harits
            Namun setelah islam berkembang di Timur tengah  dan di Mesir,beliau akhirnya memilih tempat tinggal di Mesir sehinggalah beliau wafat. Beliau pernah bersumpah setia dgn Abu Wada'ah as- Sahmi dan anak saudara lelaki dari Mahniyyah bin jaz-in az zabiedi yg bapa saudaranya ini pernah ikut serta dlm peperangan badar dan gugur sebagai syahid dlm pertempuran Yamamah ketika menumpas Nabi palsu Musaili-matul-kazab.
         Beliau Wafat pada usia 82 hijrah, dan mengambil bebarapa hadis langsung dari nabi SAW.Oleh kerana lama tinggal di mesir,maka yg terbanyak mengambil hadis dari beliau ialah ulama tabi'ien dari mesir.Tetapi dlm kitab Riadhus-Shalihien, imam Nawawi menyebut nama Abdullah bin Al-Harits bin as-Shimmah dengan nama pangilannya iaitu Abdul-Juhaim.
Para-para ulama zaman Nabi sedang berbincang
           Dari segi keturunan ada riwayat menyebutkan bahawa beliau ini adalah anak kakak dari Ubai bin Ka'ab al- Anshari..Beliau hanya meriwayatkan dua hadis saja dari nabi SAW, kedua-dua hadis tersebut ada dalam Bukhari dan Muslim yg di mana satu di antaranya disebutkan dalam Riadhus-salihien.
         Hanya sebagai pedoman dan renungan bersama-sama..info ni aku terbaca dlm rencana islam diutusan Sarawak..jumpa lagi....... bye3!!!.

14 ulasan:

Ungu Violet berkata...

ya...sebagai pedoman dan menambahkan ilmu pengetahuan..:)

LydSunshine berkata...

Awk ni Yusuf. Tentang keagamaan la yg lebih baik berbanding semua entry lain. Abdullah AlHarith ni mcm tak berapa popular kan?

yusuflaili berkata...

Salam;

@#UnguViolet-
betul..sebagai mengimbau kembali perjuangan2 para ambia di zaman Nabi dan selepas Zaman Nabi..

@#LydSunshine-
Ya ke?...risau juga takut korang tak minat entri agama ni...Betul tu ramai yg tak mengenali beliau tak tahulah kenapa?..mungkin hadis dihasilkan sikit sangat kot..

abghani berkata...

good info

konde berkata...

subhanallah...

thanks for share your entry

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

anitadiana berkata...

info yg bagus..tq

Run Away berkata...

ye...a'yusuf....thanks sharing...;d

NasZ berkata...

ilmu baru. thanx sudi kongsi.

Ummi_R❀salici❀us berkata...

sharing is caring kan.... :)

amranaiman berkata...

good2 renung2kan selamat beramal :D

iza berkata...

Assalam...
Terima kasih atas perkongsian tersebut..

ILA HonEyBuNNy berkata...

salam..

datang baca entry neh....

dapat juga ilmu harine..thanks...;-)

EmpayarUtama berkata...

Bagus boleh tambah ilmu. Sebelum ni aku pun tak tau cuma pernah denga nama je

yusuflaili berkata...

salam semua;

@#abghani-
terima kasih banyak2..

@#konde-
Samsung Galaxy Ace?..menarik juga tu..

@#anitadiana-
Terima kasih..yang baik kita ambil untuk tauladan..

@#RunAway-
terima kasih atas sokongan awak..

@#NasZ-
ilmu yg jarang kita dengar..

@#Ummi-
betul kata awak..

@#amranaiman-
sama2 kita menghayatinya dan sama2lah kita beramal..

@#ILAhoneyBunny-
Yang baik sepatutnya dikongsikan bersama..

@#EmpayaUtama-
Inilah yang dikatakan lagu yg tak didendangkan..

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service