mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

19 Okt 2011

Warga Emas tinggal sehelai sepinggang.!!.

                   Assalamualaikum,selamat sejahtera;
           Khabar blogger semua harap semuanya sihat2 selalu.Ari ni aku nak kongsi Operasi memadam/melawan kebakaran sebuah rumah di daerah kecil Spaoh,Betong. Kes ni tak keluar paper sbb ke ni dianggap kes terpencil berbanding kes budak sekolah menengah di Betong, mengerat perut bayi yang baru dilahirkannya di asrama sekolah.
Nilah rumah PPRT nenek..jauh dari org lain.
   
         Jam 8:45 pagi bersamaan 18/10/2011 aku dan 3 org sahabat berkejar ditempat kejadian setelah menerima laporan kejadian kebakaran. Semantara menunggu Bomba sampai kami bertiga dan 4 org polis sempat menyelamatkan perkakas rumah sekadar yang termampu.
Bomba hanya sempat padam sisa2 api je..takut merebak bakar hutan pulak.
   
          Mujurlah tuan rumah tiada rumah masa tu..menurut jiran terdekat tuan rumah telah awal2 pagi sudah keluarh,kata jirannya lagi tuan rumah perempuan tua berusia 77 tahun tinggal seorang diri suaminya kahwin lain sementara 2 anaknya hilang entah kemanan.
Pihak berkuasa ambil maklumat ngan tuan punya rumah.
       
           Sebenarnya kebakaran ni berpunca daripada nenek tu lupa memadam api dapur (masak nasi) sewaktu keluar pekan untuk beli barang. Kesian juga aku nengok nenek ni, tinggal sorang diri mata kabur,nyanyok pulak dan rumah yang hangus tupun bantuan dari kerajaan melalui projek rumah PPRT fasa 1 tahun 2000.
Perempuan yg bertopi tulah empunya rumah tu..kesian
    
           kebakaran itu kejap jer tak sampai 20 minit..abis lesap maklumlah rumah kayu + dinding papan lapis sekelip mata je....Oklah..setakat ni  cerita operasi aku untuk kongsi ngan korang semua sbb ni juga aku tak dapat update blog aku semalam kerana balik pejabat terus buat laporan kebakaran tu..
                                       Lain masa jumpa lagi ....bye3!!!!!!.


               
                    

20 ulasan:

danish berkata...

Bersyukur beliau masih selamat

LydSunshine berkata...

Kesiannya. Saya ingatkan awk hanya ceritakan berita dlm surat kabar. Rupanya awk sendiri yg pergi menyelamat. Jadi, mcmn dgn nenek tu? *femes jgk betong ni ye. Mcm2 jadi lepas awk bg info pasal tempat ni dulu.

yusuflaili berkata...

Salam;

@#danish-
Nenek tu ok..sbb dipergi pekan masa rumah tu terbakar.

@#LydSunshine-
Betul tu banyak kejadian berlaku..semuanya kisah benar.Ada lagi kes dadah dan hidu gam basikal kat kampung aku belum lagi kongsi kat blog ni..nenek tu ok je.!!

hyz berkata...

kesiannyer nenek tu.. harap ada yang membantu nenek tu...

Zul Fattah berkata...

bahaya nye.. kes macam ni pernah jugak terjadi dulu kat rumah saya..
terlupa tutup api gas.. masa memasak..

Nizam Ijam berkata...

kesiannya kat dia...

NasZ berkata...

ada tindakan dari wakil rakyat tempat tu tak? dia bleh bantu nenek tu utk dptkan rumah baru yang selesa. penghulu atau ketua kampung tu kena ambil tindakan.

ctk berkata...

kesiannyer makcik tu.. huhuhuhu..sebak2...arap2 dia dapat bantuan :(

Run Away berkata...

ya...allah...kesian nyer...nasib baik diaowg tak ada apa2..

yusuflaili berkata...

Salam blogger terhormat;

@#hyz-
betul..kesian nengok,berjalan pun macam siput.

@#ZulFattah-
Biasanya orang tua selalu lupa..disebabkan oleh tua.

@#NijamIzam-
Tinggal seorang diri dan tada org yg jaga bila sakit.

@#NasZ-
Ada..tak sampai sejam kebakaran tu..Yb dan pihak kebajikan terus datang beri sumbangan,Rumahnya pun dan proses perbincangan bina semua minggu ni.

@#ctk-
bantuannya datang mencurah2..

@#RunAway-
kehilangan Nyawa tak adalah..cuma kehilangan harta benda..

Ungu Violet berkata...

kesian nenek...sabar eh..:(

abghani berkata...

harap penduduk sekitar dan wakil rakyat dpt membantu nenek tu

yusuflaili berkata...

Salam;

@#UnguViolet-
kesian sesangat..dua anak lelaki tak pernah balik malah tiada khabar berita selama 11 tahun sudah.

@#abghani-
Wakil rakyat dan jabatan kebajikan sentiasa turun padang bila berlaku bencana seperti ni ditempat saya.

Fathiah Hamim berkata...

sian nenek!sedeh nya.. semoga dia beroleh kesenangan lepas neh.

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

pasti sedih kan kehilangan tempat berteduh. makanya, berhati2 lah selalu dan jgn cuai tak kira di mna berada sekalipun!

Green Apple berkata...

sedihnya... harap ada jiran yg sudi membantu..

▪littleimie▪ berkata...

touching nyer..mula2 baca serius ingat awak review cite suratkahabar,rupenya so real..syabas ler awak pun membantu keep it up.. owh lg satu, yg kelar baby tu pulak mmg sadis sgt..tak sanggup saya dengar berita tu..tak sangka kat area awak jugak kan.apalah nak jd org islam skrg..rosak sgt2 dah.

iza berkata...

Assalam..
Benda dah nak jadi kan...kesian tuan rumah tu..

Coolman berkata...

moga bantuan segera dihulurkan..jgn tunggu ada event baru terhega2 nk bantu..

yusuflaili berkata...

Salam blogger terhormat;

@#fathiahHamim-
Sama2 kita harapkan..

@#FifieyLychee-
betul..sentiasa beeingat ketika meninggalkan rumah...

@#GreenApple-
Jiran banyak memantu dlm hal sebergini..

@#Littleimi-
Enrti tentang operasi memang aku yg terlibat,memang real dan asli..kes kerat bayi tu bukan melayu tetapi Iban,sekolah tu pun dekat dengan rumahpanjang.mejoriti pelajarnya berbangsa Iban.

@#iza-
Betul tu..inilah yg kita risaukan pabila org tua tinggal bersendirian..

@#Coolman-
Biasa bila ada masalah baru diaorang nampak batang hidung..

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service